حقایقی در باره آب
- در میان مشکلاتی که جهان امروز در رابطه با منابع طبیعی با آنها روبروست، هیچ مساله ای مانند کمبود آب دست کم گرفته نشده است.
- هفتاد درصد آب شیرین جهان صرف آبیاری می شود
- هر روز ما تقریبا 4 لیتر آب می نوشیم اما تولید غذایی که ما در یک روز می خوریم به 2000 لیتر آب – یعنی 500 برابر آب مصرفی ما- نیاز دارد.
- تولید 1 تن غله به 1000 تن آب نیاز دارد.
- · بین سال 1950 تا 2000 میلادی زمین های آبی جهان سه برابر شد و به قریب 283 میلیون هکتار رسید اما بعد از چند دهه افزایش سریع رشد آن شدیدا کند شد بطوری که در فاصله سال 2000 تا 2009 میلادی تنها 9 درصد رشد کرد. با توجه به این که حکومت ها بیش تر مایلند افزایش ها را گزارش کنند تا کاهش ها را، خالص رشد سال های اخیر احتمالا کم تر از این بوده است.
- کاهش شدید قدرت حرکت توسعه آبیاری، همراه با تهی شدن منابع آب زیر زمینی جهان، موید آن است که احتمالا ما به نقطه اوج بهره بری از آب جهان بسیار نزدیک شده ایم. ( نقطه ای که دیگر آبی بیش از آن در اختیار نخواهیم داشت)
- امروز 18 کشور جهان که نیمی از جمعیت جهان را در خود جای داده اند پیوسته از آبخوان های خود بیش از حد بهره برداری می کنند. سه تولید کننده اصلی غله جهان یعنی چین، هندوستان و ایالات متحد آمریکا در زمره همین 18 کشورند.
- عربستان سعودی اولین کشوری است که علنا پیش بینی کرده که چگونه تهی شدن آبخوان های آن تولید غله کشور را کاهش خواهد داد. بزودی این کشور برای غله مورد نیاز خود کاملا به واردات از بازار جهانی یا از پزوژه های کشاورزی در خارج کشور متکی خواهد بود.
- هر چند سقوط آب سفره های زیر زمینی عمدتا از چشم ها پنهان است اما رودخانه هایی که خشک می شوند و یا آب آنها قبل از رسیدن به دریا به جویی کوچک تبدیل می شود کاملا قابل رویتند. از جمله رودخانه هایی که جریان آب آنها حد اقل در بخشی از سال به شدت محدود می شود می توان به کلورادو ( رودخانه اصلی جنوب غرب ایالات متحد)، رود زرد ( بزرگ ترین رودخانه شمال چین)، رود نیل ( شاهرگ حیاتی مصر)، رودخانه سند ( تامین کننده عمده آب آبیاری پاکستان) و رود گنگ (که در حوضه پر جمعیت گنگکتیک در هند جاری است) اشاره کرد.
- چندان که تقاضای بشر برای آب افزایش یافته بسیاری از رودخانه ها و دریاچه های کوچک تر کاملا ناپدید شده اند.
- ” تصرف زمین” در خارج از کشور برای کشاورزی، در واقع به معنای تصرف آب نیز هست. اتیوپی و سودان از مهم ترین اهداف سایر کشور ها برای تصرف زمین
هستند و این دو بر روی هم سه چهارم حوضه رودخانه نیل را تشکیل می دهند. تصرف زمین در این کشور ها رقابت با مصر بر سر آب این رودخانه را تشدید می کند.
- اغلب گفته می شود که جنگ های آینده بیش تر بر سر آب شکل خواهند گرفت تا نفت. اما در واقعیت رقابت بر سر آب هر روزه در بازار جهانی غله به وقوع می پیوندد. در این رقابت، کشور هایی که از نظر مالی قوی ترند بهترین موقعیت را خواهند داشت نه کشور هایی که از نظر نظامی قوی ترند.
- تغییر اقلیم تغییری است هیدرولوژیک ( آبشناختی). بالا رفتن درجه حرارت متوسط کره زمین به معنای خشکسالی در برخی مناطق، سیل های بیش تر در برخی مناطق دیگر و در مجموع کم تر قابل پیش بینی بودن آب و هوا است.
ماخذ : موسسه ارت پالیسی ( The Earth Policy Institute ) ، تاریخ انتشار 30/ژوئیه/ 2014